Welkom!

OK, dus je wilt dolgraag zo'n mooie Volkswagen Kever kopen! Liefde op het eerste gezicht! Maar je weet er eigenlijk nog bijna niks van... En je bent al helemaal niet zo'n techneut... Dan is dit jouw site! TIP: Kijk ook eens op de site over mijn eigen 66iger Kever

11 mei 2008

Van wanneer is deze?

.
Hoe oud is deze Kever precies?


Als je wilt weten hoe oud je Kever is, kun je behalve naar "de buitenkant" (zie Soorten kevers) ook naar het kenteken en nog preciezer: naar het chassisnummer van je Kever kijken.

Verwarring: Modeljaar of bouwjaar?

Als je in een advertentie ziet staan: "Kever uit 1972 te koop" weet je nog niet precies wanneer hij gemaakt is. Er is altijd wat verwarring hierover en dat komt omdat de Volkswagen fabriek met modeljaren werkte. Die liepen van augustus tot en met juli. Tijdens de zomervakantie werd de productielijn omgebouwd naar het nieuwe modeljaar.

Voorbeeld: Een Kever uit modeljaar 1966 is dus gemaakt tussen augustus 1965 en juli 1966. Hij kan dus gemaakt zijn in het kalenderjaar 1965. Sommige mensen noemen dat ook het bouwjaar van de Kever terwijl het bouwjaar dus eigenlijk het modeljaar 1966 is.


Chassisnummer

Op deze pagina bij Paruzzi kun je aan de hand van het chassisnummer van je Kever nagaan in welk jaar hij van de band rolde.Volkswagen werkte met productiejaren die liepen tot de vakanties begonnen. In de vakantietijd werd de productielijn dan aangepast aan de nieuwste verbeteringen aan de Kever. Het productiejaar 1966 liep bijvoorbeeld van augustus 1965 tot en met eind juli 1966.

  RDW-website

  Op de pagina's van het RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, kun je de kentekens van alle in Nederland geregistreerd auto's bekijken. Daar is ook te zien wanneer je Kever voor het eerst in Nederland op kenteken gezet werd. Als je daar ziet staan "20 augustus 2005" terwijl je Kever in 1970 gemaakt is weet je dat het om een auto gaat die geïmporteerd is uit het buitenland.

  Geburtsurkunde

  Bij het Volkswagen Museum kun je voor het bedrag van € 50,= een zogenaamde "Geburtsurkunde", een geboortebewijs, van je Kever aanvragen. Je kunt dan precies zien met welke motor (ook het motornummer), welke kleur en welke extra's je Kever geleverd werd. Ook kun je de dag zien waarop hij gebouwd is en de fabriek verliet. Maar: Niet altijd zijn alle gegevens nog terug te vinden omdat ze niet geregistreerd zijn destijds!


  Hierboven zie je een voorbeeld dat ik
  hier op het web vond.

  Geen opmerkingen: